Békásmegyeri városrehabilitáció

Óbuda-Békásmegyer 2015-ben elfogadott Integrált Településfejlesztési Stratégiája a koncentrált városfejlesztés számára hét akcióterületet jelölt ki, köztük a Békásmegyer-Városkaput, amelynek részét képezi a szociális városrehabilitáció akcióterülete is.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2016-ban pályázatot nyújtott be „A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” című, VEKOP-6.2.1-15 kódszámú felhíváshoz kapcsolódóan.

A pályázat sikeres volt, 700 milliós támogatást nyert az önkormányzat, melyet a Békásmegyeren lévő lakótelep nyugati oldalának rehabilitációjára fordíthat. A lehatárolásba beleesik az itt lévő, leginkább veszélyeztetett lakótömbök kétharmada és a szociális alapon bérbe adott lakások egy része. A program lefed energetikai korszerűsítést, egy családsegítő központ telephelyének kialakítását, alapítványi épületek fejlesztését. Magában foglal számos, az itt élő lakosok számára előnyös megelőző és edukációs szolgáltatást – preventív, egészségfejlesztési, közösségépítési célú programokat, tevékenységeket.

A térségben tapasztalható munkanélküliségből fakadó problémák megelőzése és kezelése – egészségfejlesztéssel, személyre szabott egészségfejlesztési programok kialakításával.

A pályázat kiemelt része a drogprevenciós program is, mely a Kék Pont Alapítvány szervezésében mely érinti mind a lakosság, mind a preventív tevékenységben érintett fiatalabb korosztály, mind szakemberek képzését, tájékoztatását.

A tervek szerint 2019-ben kezdődik a projekt megvalósítása és várhatóan több éven keresztül zajlik majd.