Iskolaudvar Fejlesztési Program 2018. - Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

2017. január óta az általános iskolák üzemeltetése már nem önkormányzati, hanem állami feladat. A kerület vezetése szeretett volna lehetőséget találni arra, hogy az önkormányzat a váltást követően is támogathassa a kerületi gyerekek testi és lelki fejlődését. Ennek érdekében – önként vállalt feladatként – az önkormányzat meghirdette az Iskolaudvar Fejlesztési Programot. A 2017. év sikeres projektje után 2018-ban az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola került be a programba. Ezt nem csak az udvar állapota indokolta, hanem az iskola vezetősége, a pedagógusok és szülők rendkívül támogató hozzáállása is. Mivel az udvar fejlesztése igen komplex és nagy költségigényű feladat, a 2018-as évben az udvar közösségi tervezése fér bele a költségvetésbe.

A közösségi tervezés is több összetevős projekt lesz. Első körben a diákok „Tájépítészeti Munkafüzet”-et kaptak, mellyel a tájépítészet alapjait ismerték meg, és így olyan tervezési javaslatokat tudtak tenni, melyek a tájépítész tervezők számára feldolgozható, az udvar megújításának valós igényeit tartalmazzák. Ezzel párhuzamosan a Szent István Egyetem tájépítész hallhatói készítenek koncepcióterv-ötleteket az udvar felújítására vonatkozóban. A diákoktól és hallgatóktól érkező visszajelzéseket, kiegészítve a szülői és pedagógusi kérdőívek feldolgozásának eredményeivel egy gyakorlott tájépítész-tervező, Wallner Krisztina fogja össze és formálja előbb koncepció- majd kiviteli tervvé.

Az igényfelmérés (tájépítész munkafüzetek kitöltése, kérdőívek kitöltése, mindezek összesítése) már lezajlott, a folyamatban most a koncepcióötletek kidolgozása van soron.