Légtisztító mohafal

A városi légszennyezettség csökkentése kiemelt feladat, és a hagyományos módszerek mellett minden lehetséges megoldást szükséges megragadni az innovatív fejlesztések tesztelése és azoknak a kerületben való meghonosítása érdekében. A légszennyezettség csökkentése a megelőzésen túl főként a növények nitrogén-oxid, szén-dioxid és pormegkötő képessége által történhet: a kutatások szerint a mohák a legkritikusabb időszakokban, a téli szmogriadók idején is nagyon hatékonyan szűrik a levegőt. Magyarországon, és Budapesten is elsőként Óbudán került kihelyezésre a tudományos-technikai innovációnak számító „CityTree” mohafal, amely a gyártó előzetes tájékoztatása szerint 275 városi fának megfelelően tisztítja és szűri a levegőt. A speciális utcabútor, amely egyben zöldfalat alkot, a Kolosy téren került felállításra 2017 szeptemberében, ahol 6 hónapon keresztül folyt a szerkezet hatékonyságának tesztelése.

A tesztidőszak 6 hónapja alatt a berendezés nem működött megfelelően, a többszöri javítás, karbantartás után sem hozta a várt eredményeket, ezért a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat nem vásárolta meg a berendezést.

A CityTree telepítésének pozitív hozadéka, hogy felhívta a figyelmet a levegőszennyezés témájára és a megoldási módok keresésének szükségességére. A mohafal kapcsán számos sajtófelkérés érkezett az Önkormányzat felé, ez is bizonyítja, hogy a téma sokak számára fontos, aktuális. Az azonban sajnálatos, hogy bár a III. kerületi Önkormányzat nyitott volt egy újszerű, innovatív konstrukció tesztelésére, a technikai problémák miatt nem sikerült megtudni, hogy a konstrukció mennyiben működőképes.

A városi levegő szennyezettségének csökkentésére csak részben megoldás a fák telepítése, illetve a meglévő faállomány megóvása, hiszen számos fafajta nem érzi jól magát a városi környezetben, a közműhálózatok miatt pedig sok helyen egyáltalán nem megoldható a fák ültetése. A CityTree, mint konstrukció jóllehet nem bizonyított, ez mégsem jelenti azt, hogy el kell vetni a szokásostól eltérő, új fejlesztéseket. A cél továbbra is az, hogy a fákat a lehető legnagyobb mértékben megóvjuk, ahol lehetséges, új fákat telepítsünk és mindemellett, az új fejlesztésekre nyitottan, keressük tovább a levegőtisztítás minden lehetséges módját.

Részletes információk:
Lezárult a CityTree tesztidőszaka

Korábbi kapcsolódó anyagok:
Innovatív levegőtisztítás Óbudán
Légtisztító utcabútort adtak át a Kolosy téren
Légtisztító mohafal Óbudán
Videóanyag