Átmenő gépjárműforgalom csökkentése

Az egészségre leginkább káros tényező a levegőben a szálló por, aminek a legnagyobb forrás a gépjárműforgalom. Ezért minden olyan szabályozás bevezetését, fejlesztés megvalósítását támogatja az Önkormányzat saját eszközeivel, ami az átmenő gépjárműforgalom csökkenését eredményezi:

  • Ilyen az M0 autóút északi szektor (11.-10. sz. főutak közötti szakasz) és a nyugati szektor (10. sz. főút és M1 közötti szakasz) kiépülése. A 8 km-es északi szakaszról megvalósíthatósági tanulmány készült és környezetvédelmi engedéllyel is rendelkezik. Három csomópont, két alagút és két völgyhíd szerepel a jelenlegi tervekben. Az északi szektor beruházását a Magyar Állam és az Európai Unió is támogatja. A beruházás jelentősen csökkentené a kerület északi részének gépjárműforgalmát. A nyugati szektor hossza 18 km, aminek előkészítése még nincs olyan előrehaladott állapotban, mint az északi szektoré, így annak megvalósítása későbbre várható.
  • Ugyancsak jelentősen hozzájárulna az átmenő gépjárműforgalom csökkentéséhez és ezáltal a levegőminőség javulásához a kerület határán létesülő P+R parkolók. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – közszolgáltatási szerződése értelmében – a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő Békásmegyeri és Kaszásdűlői (parkolási rendelet szerint őrzött fizető és ingyenes) P+R várakozóhelyeket üzemelteti. A tervek szerint a BKK forrásai rendelkezésre fognak állni 2018-ban az Ország út melletti 155 férőhelyes P+R parkoló korszerűsítéshez és kibővítéséhez, továbbá egy új, 167 férőhelyes parkoló épüléséhez a HÉV-állomás keleti oldalán a 11-es út mellett. Így Békásmegyeren összességében 377 P+R férőhely áll majd rendelkezésre az autóval közlekedők számára, ezáltal csökkentve a kerületben az átmenő forgalmat.