Kiscelli Kastély környezetének rehabilitációja

A Hadrianus terv egyik kiemelt projektje, kulturális és közösségi fejlesztő potenciálja miatt a Kiscelli parkerdő teljes területének, és a Kiscelli Múzeum környékének rehabilitációja. A kerületben jelenleg is nagyon népszerű hely szakrális attrakciókkal, gyönyörű kilátással, a kerületben egyedülálló természeti értékekkel és kulturális-turisztikai potenciállal bír.

A projekt célja a Kiscelli Múzeum környékén a terület értékeihez méltó környezet kialakítása, tanösvényekkel, játszó funkciókkal, modern és sokféle parkhasználó számára előnyös kialakítással. Amennyiben a teljes rehabilitáció megvalósul, egy új közösségi csomóponttal gazdagodhat a kerület, mely őrzi természeti és kulturális értékeit, de sokrétű kikapcsolódási lehetőségeket nyújt. Mivel a térség a budai történelmi látványosságoktól is elérhető közelségben van, azokhoz kapcsolódva a III. kerület idegenforgalmi erejét is növelhetné.

2019-ben a program egy része megvalósulhat, a TÉR_KÖZ pályázat támogatásával.

2018-ban a Fővárosi Önkormányzat ismét kiírta a Tér_Köz városrehabilitációs pályázatát. A korábbi évek Tér_Köz pályázataiból valósulhatott meg a Traianus tér, a Boldog Sándor István park és a Holdudvar park (jelenleg is tartó) felújítása.

A kerület több projektjavaslattal pályázott az idei kiírásra, amin végül két fejlesztés kapott támogatást: a Kiscelli park funkcióbővítése és Kaszásdűlő központi részének fejlesztése. A pályázat érdekessége, hogy nem konkrét terveket, hanem csupán fejlesztési javaslatokat kellett benyújtani. Erre azért volt szükség, mert így lesz lehetőség arra, hogy a tervek maguk közösségi tervezéssel, a környékbelieket bevonva készüljenek el.

A Kiscelli parkra vonatkozó fejlesztési irány a zöldfelület rehabilitációját, a szabadtéri funkciók bővítését és a gyalogos közlekedés javítását fogalmazta meg. Ehhez a Főváros 100 millió forinttal, a Kerület 43,4 millió forinttal járul hozzá. A forrás a fejlesztési terv egy kisebb részét tudja csak fedezni, illetve tartalmaznia kell a közösségi tervezés és edukációs programok költségeit is.

A közösségi tervezés 2019. tavaszi és nyári hónapjaiban zajlott le. A tervek szerint őszre elkészül a koncepcióterv és sor kerülhet annak bemutatására is.

A közösségi tervezésről szóló beszámolók itt olvashatók >>>