Óvodaépületek energetikai korszerűsítése

E projektek célja, hogy a gyerekek és az intézményekben dolgozók kellemes és korszerű környezetben töltsék mindennapjaikat. Az Önkormányzat által fenntartott óvodaépületek kivétel nélkül 30 éves vagy annál régebbi építésűek. Teljes felújításon eddig még egy épület sem esett át, de energetikai jellegű korszerűsítés már több helyszínen megtörtént az utóbbi néhány évben. Ez magában foglalta az épületek hőszigetelését és komplett nyílászáró cseréjét.

2017-ES FEJLESZTÉSEK

Az Önkormányzat saját forrásából az évenként rendelkezésre álló keret felhasználása arra irányul, hogy egyrészt az épületek állagmegóvó felújítási munkái elvégzésre kerüljenek, másrészt kisebb ütemekben az épületek belső terei felújításra kerüljenek.

A KEHOP 5.2.9. pályázat keretében 2017-ben két óvoda (Vackor Óvoda és Ágoston Művészeti Óvoda) és az Óbudai utcai orvosi rendelő épületének korszerűsítése zajlott. A homlokzatot szigetelték, a falfelületek új színeket kaptak és a nyílászárókat is cserélték. Az épületeken napelemes rendszereket is kialakítottak, mely korszerűbb és gazdaságosabb működést tesz lehetővé. A következő években is folytatódik az óvodák energetikai korszerűsítése.

2018-AS FEJLESZTÉSEK

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata ezúttal a „VEKOP-6.1.1-15-BP1 – Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése” elnevezésű pályázaton szerepelt sikeresen. A Széchenyi 2020 program, Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program pályázata jóvoltából megkezdődhetett az egy telephelyen működő Óbudai Egyesített Bölcsődék, Víziorgona 1. Bölcsőde, valamint az Óbudai Mesevilág Óvoda, Víziorgona u. 1. szám alatt található intézmények leromlott állapotú épületének felújítása.

A projekt célkitűzései a következők
– a munkavállalói mobilitás, elsősorban a kisgyermekes szülők (főleg a nők) munkaerőpiacra történő visszatérésének, munkavállalásának támogatása, a 3-6-7 éves gyerekek bölcsődei és óvodai elhelyezésének biztosításával;
– a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásoknak, az 37/2014. (IV.30.) EMMI rendeletnek való megfelelés biztosítása;
– az intézmények által nyújtott szolgáltatások minőségének javítása.

A Víziorgona bölcsődében többek között burkolatcserére, felújítási munkákra, a vizesblokkok felújítására, homlokzati hőszigetelésre, eszközcserére lehet számítani a munkálatok keretében.

Az Óbudai Mesevilág Óvoda Víziorgona u. 1. alatti telephelyének fejlesztése keretében az alábbi munkák zajlottak le:

  • a tetőszerkezet felújítása az energetikai követelményeknek megfelelő hőszigeteléssel
  • a korszerűtlen külső- és belső nyílászárók cseréje
  • bejárati ajtó akadálymentesítése
  • homlokzati hőszigetelés kialakítása
  • a melegítő konyha felújítása a minőségi gyermekétkeztetés megvalósítása érdekében
  • elhasználódott burkolatok cseréje
  • közös helyiségek kifestése
  • teljes elektromos hálózat felújítás, biztonságosabbá tétele
  • gépészeti alapvezetékek cseréje
  • eszközbeszerzések a gyermekek hatékonyabb fejlesztése érdekében

Kapcsolódó anyagok:
Idén is folytatódik az intézmények energetikai korszerűsítése
Elkészült három óbudai intézmény energetikai felújítása